Slob maakt zich zorgen om bezuiniging op regionaal spoor

© ANP / Bart Maat
Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie maakt zich zorgen om de bezuiniging op onderhoud aan regionaal spoor. Het Rijk maakte maandag bekend dat daar geen geld meer voor opzij wordt gezet.
Uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur blijkt dat er tussen 2018 en 2028 alleen geld is ingeboekt voor het hoofdnet, waar de NS op rijdt. Slob wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) weten wat de gevolgen van deze bezuinigingen voor de regio's zijn.

Subsidie

Slob vraagt in Kamervragen aan Mansveld waarom het ministerie subsidie voor onderzoek naar de spoorlijn Leeuwarden-Groningen-Leer bij de EU heeft aangevraagd, maar voor de daadwerkelijke bouw van de spoorlijn tot 2028 geen geld heeft.
Ook wil Slob van Mansveld weten of de spoorlijn voor 2028 alleen door kan gaan als de regio's het zelf betalen, of dat het Rijk alsnog kan meebetalen.
Directeur Anne Hettinga van het regionale vervoerbedrijf Arriva reageerde verbijsterd dat het Rijk geen geld opzijzet voor onderhoud aan regionaal spoor.