'De ideeën ontstonden op een sigarendoosje'

Ze zien het helemaal niet zitten. Regelmatig praten ze erover in de hobbykwekerij van Gerrit Plakmeijer in Den Andel. Daar zitten ze niet te wachten op een herindeling.
'Vroeger leefde de politiek', vertelt de 83 jarige Plakmeijer. 'Tegenwoordig worden raadsvergaderingen weinig bezocht. Het was jaren geleden echt een uitje en met ons allen gingen we erheen'.

Tikkerdetik

De gemeente is nu al afstandelijk en Plakmeijer denkt dat het er niet beter op gaat worden als we het Friese voorbeeld volgen. 'Wethouders zitten maar wat op een schermpje te tikken en hebben geen aandacht voor je.'
'Hoe lang moet ik straks wachten op een afspraak? Drie weken zeker.' Plakmeijer ziet de vorming van grote gemeenten in Groningen absoluut niet zitten.

Slecht idee

'Ambtenaren durven geen beslissingen meer te nemen. Als de wethouder vroeger een idee had, schreef hij dat op een sigarendoosje en twee weken later werd het idee behandeld in de raad. Nu hebben grote gemeente allemaal dure adviesbureaus nodig', zegt Plakmeijer.
Hij krijgt steun van zijn kameraad Arie Brandsma: 'Straks zijn al die mensen niet meer aanspreekbaar. Dus houdt de gemeenten klein'.