Provinciale Staten willen permanente bushalte bij AZC Ter Apel

Provinciale Staten willen dat er een permanente bushalte komt pal voor de hoofdingang van het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Tot 13 december van dit jaar rijden extra bussen om de vluchtelingenstroom (onder andere vanaf Emmen) bij het aanmeldcentrum te krijgen. Daarna vervalt deze dienstregeling.

'Wandelen onwenselijk'

Op de VVD en de PVV na willen alle politieke partijen in Provinciale Staten dat gedeputeerde Fleur Gräper (D66) met het OV-bureau, het COA en de gemeente Vlagtwedde regelt dat er een permanente halte komt met een regelmatige busverbinding.
Ze vinden het onwenselijk dat vluchtelingen 'bepakt en bezakt' in Ter Apel aankomen en dan eerst anderhalve kilometer naar het aanmeldcentrum moeten lopen.
De VVD vindt dat het niet de taak is van de provincie om zich in de discussie over bushaltes te mengen. 'Het OV-bureau kan dit prima zelf regelen.'

Tweede confrontatie

Een soortgelijke tegenstelling ontstond woensdag tijdens de Statenvergadering bij het bespreken van de motie 'Vluchtelingen welkom in Groningen'. Ingediend door alle partijen minus de VVD, PVV en Groninger Belang.
D66, SP, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor het Noorden, PvdA en Partij voor de Dieren willen dat het college 'al het mogelijke binnen haar takenpakket' doet om gemeenten te helpen bij de opvang van vluchtelingen.

'Zinloze motie'

Een zinloze motie, vond de minderheid die onder andere wees op recente uitspraken van de Commissaris van de Koning over steun aan alle Groninger gemeenten. Oftewel: 'al het mogelijke' doen, dat was het college al van plan. Gedeputeerde Eelco Eikenaar zei: 'Fijn dat u ons beleid ondersteunt.'