Den Oudsten komt zonder kleerscheuren uit rellendebat

Groninger burgemeester Peter den Oudsten is het spoeddebat van woensdagmiddag over de voetbalrellen voorafgaand aan de wedstrijd van FC Groningen tegen Olympique Marseille zonder kleerscheuren doorgekomen.
Het debat was aangevraagd door de fracties van het CDA en Student en Stad. Deze partijen waren degenen die Den Oudsten het meest het vuur aan de schenen legden. Andere partijen stelden ook kritische vragen, maar tot een politiek bloedvergieten kwam het dus niet.
In het debat prees Den Oudsten de ME. 'Die heeft professioneel opgetreden.' Er is onderlinge agressie geweest, maar het is gelukt de supportersgroepen uit elkaar de houden.'

Te laat

Wel geeft de burgemeester toe dat de ME te laat optrad toen het mis ging in de binnenstad van Groningen.
Door het stof
Het diepst door het stof moest Den Oudsten wat betreft de communicatie met de ondernemers in de binnenstad. Het CDA wilde weten waarom de ondernemers pas een dag voor de wedstrijd werden ingelicht over de risico's. 'Dat hadden we beter moeten doen', gaf hij toe.
Verder wilde de VVD weten waarom dronken studenten die met stoelen smijten een nacht in de cel moeten doorbrengen en de Franse hooligans niet. 'Mensen die agressief zijn eruit pikken, houdt in dat het helemaal uit de hand loopt', pareerde Den Oudsten.

Wat zei Den Oudsten verder over de rellen?

- De schade die werd aangericht viel mee: 2.000 euro.
- Er lag een noodverordening klaar, maar het inzetten daarvan bleek niet nodig.
- Er zijn nog geen claims van ondernemers binnen vanwege misgelopen omzet.
- Er zijn nog geen aangiften gedaan.

Beelden naar Frankrijk gestuurd

Den Oudsten gaat wel een verzoek aan Franse autoriteiten doen om over te gaan tot vervolging van de relschoppers. De beelden van de rellen worden naar de Franse politie gestuurd.
De burgemeester kwam ook nog terug op de uitspraak 'it's all in the game'. Volgens hem was het niet zo bedoeld. Het ging erom dat risico's nooit uit te sluiten zijn.

Wat heeft de burgemeester van de rellen geleerd?
Den Oudsten stelt voor supporters eventueel preventief te fouilleren bij toekomstige Europese wedstrijden. En: 'Volgende keer moeten we ons nog beter voorbereiden. Maar het is onmogelijk om alle supporters uit de binnenstad te mijden.'
'We hebben het grotendeels goed gedaan', besluit de burgemeester. De meerderheid van de raad stemde daar, ondanks de kritische vragen, mee in.