Vakbondsjongeren gebruiken d'Olle Grieze in actie tegen minimumjeugdloon

'Fuck jeugdloon'. Die tekst stond woensdagavond geprojecteerd op de Martinitoren bij een actie van de jongerenorganisatie Young and United.
De organisatie strijdt voor afschaffing van het minimumjeugdloon. Rond half negen verzamelden zich een kleine twintig actievoerders op de Grote Markt en ontstaken fakkels. Omdat teksten projecteren op de d'Olle Grieze illegaal is, werd vooraf geen ruchtbaarheid aan de actie gegeven.

Vier euro per uur

Achttienjarigen verdienen maar iets meer dan de helft van het loon van een 23-jarige, zo'n vier euro per uur. 'Veel te weinig om van rond te komen', aldus Siewert Olthof van Young and United.
'Als je mag autorijden en je eigen ziektekosten moet betalen, hoor je ook een normaal loon te krijgen om bijvoorbeeld die ziektekosten te betalen.'

Zwolle als voorbeeld

Young and United wijst op Zwolle waar het gemeentebestuur heeft besloten de jeugdlonen af te schaffen. Gehoopt wordt op eenzelfde houding bij het Groningse gemeentebestuur. Ook in de Tweede Kamer is beweging, zo constateert Olthof. 'Er is een motie aangenomen om het minimumjeugdloon te verhogen. Dat is niet voldoende, maar wel een goede eerste stap.'
Op 10 oktober organiseert Youg and United een demonstratie in Amsterdam. Een oproep om daar aan mee te doen werd overigens ook op de Martinitoren geprojecteerd.