Groninger gemeenten: 'Begeleiding en dagbesteding dichter bij huis'

Andyreis/SXC Stock Exchange
Andyreis/SXC Stock Exchange
Regel de begeleiding en dagbesteding van mensen die vallen onder de Wet Maatschappelijke Opvang (Wmo) dichter bij huis en laagdrempeliger. Dat vinden twaalf Groninger gemeentes. Daarom tekenen ze volgende week een samenwerkingscontract met vijf zorgverlenende instanties.
Van 23 gemeenten..

Het contract vloeit voort uit een
dat alle drieëntwintig gemeenten in Groningen vorig jaar hebben afgesloten. Ze deden dit in het kader van de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeente. Die samenwerking loopt aan het einde van het jaar af.

...naar 12 samenwerkende gemeenten

Volgens wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) van de gemeente Delfzijl was die samenwerking goed maar is het beter om op kleinere schaal met elkaar samen te werken.
'Zo houd je de lijntjes kort. Het idee is dat deze twaalf gemeenten ook weer onderverdeeld worden in twee clusters: Noord- en Oost-Groningen. Zo blijft het overzichtelijk en werkbaar voor de gemeente maar kunnen we wel van elkaars kennis profiteren', legt Joostens uit.

'Nu nog vorm en inhoud geven'

Joostens: 'De samenwerking is de start van de uitwerking van de taken die de gemeenten hebben gekregen van het Rijk. Na de ondertekening kunnen we kijken hoe we alles vorm en inhoud gaan geven'.
De gemeenten: Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Stadskanaal, Oldambt, Vlagtwedde, Veendam en Pekela tekenen woensdag 30 september op het stadshuis in Delfzijl het samenwerkingscontract, dat ingaat vanaf 1 januari 2016.