RUG-onderzoeker: 'Van een snel nummer word je eerder vrolijk'

© RTV Noord
Het meest opbeurende muzieknummer berekenen. Niemand die het voor mogelijk had gehouden maar gedragswetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een formule bedacht om te berekenen wat het meest vrolijke nummer is.
De 3 t's

De drie belangrijkste elementen voor een goed nummer zijn toonsoort, tempo en tekst zo is gebleken uit een onderzoek waar 3000 Britten aan meededen.
Jolij: 'Ik heb dit allemaal uitgezocht, één groot bestand van gemaakt en daarna allerlei berekeningen er op los gelaten. En hieruit blijkt bijvoorbeeld dat een nummer waar je vrolijk van wordt, sneller is dan gemiddeld. Ook teksten over zomer, feest en zon doen het goed dus een positieve tekst is belangrijk. Dus de 3 t's van toonsoort, tempo en tekst kloppen wel als het gaat om een nummer waar mensen vrolijk van worden'.

Aanknopingspunt

De grote vraag waarom mensen vrolijk worden van bepaalde muziek is nog niet beantwoord. Jolij: 'Voor mij leverde het onderzoek een leuke lijst op en dit geeft een heel mooi aanknopingspunt om verder te komen met het onderzoek'.