FNV: 'Metaalstaking Hoogezand groot succes'

Zo'n zevenhonderd werknemers hebben zich vrijdag aangesloten bij de staking in de metaal in Hoogezand-Sappemeer. De bonden spreken van een groot succes. In de groot- en kleinmetaal zitten de onderhandelingen over een nieuwe CAO muurvast. In het hele land vonden de afgelopen maanden al tientallen acties plaats.
De staking legt de werven aan het Winschoterdiep plat. Voor de poort bij de werf Ferus Smit werd vanochtendvroeg een barricade op de Scheepswervenweg opgeworpen. Met vuurtonnen en pallets dwongen de actievoerders de werknemers tot stoppen om hun te vragen zich bij de actie aan te sluiten. Wie desondanks wilde werken werdt overigens wel doorgelaten. Dat waren vooral de 'witte boorden' op de werf.

Oost-Europese stakers

In het actiecentrum vlakbij de barricade werden de stakers ingeschreven. Onder hen relatief veel uitzendkrachten uit Oost-Europa, vooral Polen en Roemenen. FNV-bestuurder Bart Plaatje schat hun aantal tusssen de vijftig en zestig. Ze krijgen uitleg over de actie met flyers in hun eigen taal. De stakers kregen morele steun van zanger Henk Wijngaard.

24 uur

De staking die behalve de werven in Hoogezand ook een aantal toeleveranciers treft, geldt voor 24 uur. De barricade werd in de loop van de ochtend opgeruimd. Ook het actiecentrum is ontmanteld.