Instellingen

Actie Saaksum zorgt voor volle mailboxen

Een protestdoek bij de boorlocatie bij Saaksum
Een protestdoek bij de boorlocatie bij Saaksum © Jeroen Berkenbosch / RTV Noord

'Deze mailbox is onbereikbaar.' Dat is voor Elly Bakhuis uit Saaksum een teken dat haar actie een succes is.

Een bombardement van e-mails van Bakhuis en haar mede-actievoerders moet ervoor zorgen dat de overheid een stokje steekt voor het fracken bij de boorlocatie in Roodehaan.

Bij fracken wordt een mengsel van water en chemische middelen in de grond gespoten om de laatste resten gas uit de bodem te halen. De NAM gaat hier in oktober mee beginnen.

Protest

Omwonenden willen dit niet, omdat het niet duidelijk is wat die chemicaliën met de grond doen. Een aantal inwoners van Saaksum is daarom de e-mailactie begonnen. Ze roepen op politici te bestoken met mails, waarin hun wordt gevraagd om steun in het protest tegen het fracken.

Timing

CDA-Statenlid Jacob Klaas Star heeft al heel wat mails ontvangen: 'Mijn mailbox loopt aardig vol'. Hij vindt de timing van de actie heel goed. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over het fracken bij Saaksum en de provinciale politiek ziet zich door het mailbombardement gesteund. 'De zorgen komen luid en duidelijk over', aldus Star, die voor lief neemt dat de normale mail maar wat lastig te vinden is tussen alle anti-frackenmailtjes.