Oplossing voor ingestorte boerderij is nabij

© Archief (Jeroen Berkenbosch / RTV Noord)
Na anderhalf jaar is er een oplossing in zicht voor de ingestorte boerderij van de familie Meulema in Bedum. Het pand is onbewoonbaar door een combinatie van aardbevings- en stormschade.
Minister Kamp van Economische Zaken meldt in antwoord op Kamervragen van de PvdA dat er eindelijk beweging in de zaak zit.

Sloop begonnen

Hij laat weten dat de sloop van de veelbesproken schuur inmiddels is begonnen. De bewoners zijn eerder dit jaar geëvacueerd, omdat de situatie zeer onveilig is.
De zaak is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Er wordt nog onderhandeld tussen de NAM en de bewoners over nieuwbouw op dezelfde locatie. 

Binnen afzienbare tijd

Dat mag niet te lang duren. 'Ik heb de Nationaal Coördinator Groningen gevraagd om met de betrokken partijen contact op te nemen, indien zij er niet binnen afzienbare tijd uitkomen,' zo schrijft Kamp.
De ingestorte boerderij houdt de gemoederen in Bedum al lang bezig. Met name omdat de onderhandelingen met de NAM moeizaam verlopen en ook lang duren. Op een gegeven moment heeft de gemeente de regie in handen genomen.

'Waarom duurt het zo lang?'

De PvdA vraagt de minister ook waarom het allemaal zo duurt. Volgens de bewindsman is dat onder meer het gevolg van de combinatie met stormschade, waardoor er ook een verzekeraar bij is betrokken. Ook heeft een rol gespeeld dat er asbest in de ingestorte schuur zit.