'Je moet hopen dat er een gat in de wolken komt'

Pixabay.com
Pixabay.com
In de nacht van zondag op maandag is een totale maansverduistering te zien. Wat de gebeurtenis extra bijzonder maakt is dat het naast de maansverduistering ook nog supermaan is. Als dit gebeurt spreekt men van een superbloedmaan.
De laatste keer dat dit gebeurde was is 1982.

Wat is een bloedmaan?

Een bloedmaan is een volledige maansverduistering. De aarde ligt dan tussen de zon en de maan in. De maan komt in de schaduw van de aarde en kleurt rood. Deze rode kleur is te vergelijken met het rood tijdens een zonsondergang. De maan verdwijnt niet volledig, zoals bij een zonsverduistering. 
Omdat de maan zondagnacht dichtbij de aarde ligt en heel groot lijkt, wel dertig procent groter, wordt hij supermaan genoemd.

Wolken

Het fenomeen leek in eerste instantie goed te bekijken te zijn, maar er is kans dat wolken het zich kunnen belemmeren.

Gat

'Je moet hopen dat er een gat in de wolken komt.' zegt Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen. Het fenomeen is een uur en een kwartier te zien. Dat is gunstig volgens Jurriëns. 'Het is niet zo kritisch als bij een zonsverduistering, waarbij de totaliteit maar twee of drie minuten duurt.'
Tussen 04.11 uur en 05.24 uur bevindt de maan zich geheel in de schaduw van de aarde en is de superbloedmaan, als de weersomstandigheden meewerken. te bekijken.