Bloedrode supermaan niet overal te zien in provincie

De bloedrode supermaan was maandagochtend vroeg te zien, maar lang niet overal in onze provincie. Een wolkendek hinderde het zicht. Vooral in het westen en noorden van de provincie was het spektakel goed te bewonderen. Enthousiaste reacties kwamen onder meer uit Lauwersoog.
Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen reed voor het verschijnsel richting Friesland. In Frieschepalen zag hij de bloedmaan rijdend vanuit de auto. Jurriëns had de weerkaarten en weersverwachting vooral goed bestudeerd. 'Het was wel spannend, waar ik de maansverduistering het best kon zien'. Hij heeft in zijn leven al heel wat verduisteringen gezien. Al een stuk of twintig.

Koperrood

De maan kleurde koperrood door een zeldzame volledige maansverduistering en was groter dan normaal, omdat hij er dicht bij de aarde stond. De maansverduistering begon om 02.11 uur. Maar om 04.48 uur was de verduistering maximaal, omdat de aarde toen precies tussen de zon en de maan in stond. Rond 7.24 uur is weer alles voorbij.
De rode gloed van de bloedmaan ontstaat doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet naar de aarde kan kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood.
De laatste keer dat een bloedmaan en een supermaan tegelijk gebeurden, was
in 1982. De volgende keer dat dat voorkomt, is in 2033.