Groningse app moet ouderen veiliger gevoel geven

Een Groningse app moet alleenstaande ouderen in Nederland een veiliger gevoel gaan geven. Met één veeg over de telefoon kunnen ze familie en kennissen laten weten hoe het met ze gaat: goed of slecht.
De app
is een initiatief van de Groninger webdevelopers Zareh Geertjes en Eds Keizer. De moeder van Geertjes was de aanleiding voor het idee.
'Haar spreek ik elke week wel een keer, maar tussendoor wil ik ook wel eens weten hoe het met haar gaat', vertelt Geertjes. 'Daarom hebben we Aware gemaakt.'

Smiley

De Groninger app werkt eigenlijk heel simpel. De gebruiker laat via een smiley op zijn of haar telefoon weten hoe het op bepaalde momenten gaat: goed of slecht. Contacten in de app krijgen dat vervolgens te zien en kunnen contact opnemen.
Als er niet wordt gereageerd, wordt zelfs een automatisch hulpverzoek verzonden. Alleenstaande ouderen zouden daardoor het gevoel krijgen dat op hen wordt gelet, waardoor er een gevoel van veiligheid ontstaat.

Vergrijzing

De twee webdevelopers verwachten veel van de app, omdat in Nederland steeds meer alleenstaande ouderen zijn.
De app richt zich echter niet alleen op senioren. In Nederland zijn inmiddels 2,5 miljoen alleenstaanden, waarvoor Aware ook geschikt zou kunnen zijn.

Downloaden

De app is inmiddels gratis te downloaden voor de iPhone en komt later ook beschikbaar voor Android.