Jarenlange celstraffen voor brute woningoverval in Groningen

© FPS/Jos Schuurman
Een 28-jarige man uit Zevenaar is voor een gewelddadige overval aan de Peizerweg in Groningen veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De man pleegde de overval tijdens zijn weekendverlof.
Een 25-jarige man uit Lelystad die de overval voorbereidde, krijgt vier jaar cel opgelegd. Een neef van de man, een 26-jarige Groninger, kreeg drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Zwart geld

De Stadjer leverde de wapens voor de overval en tipte de mededaders dat er tonnen aan zwart geld in de woning zou liggen. Dit zou hij hebben opgemerkt toen hij daar als airco-monteur aan het werk was.
Tegen de mannen werd twee weken geleden acht en vijf jaar cel geëist.

Meer verdachten

Twee andere verdachten uit Apeldoorn en Delfzijl, die volgens justitie óf in de vluchtauto zaten te wachten óf de woning zijn binnengedrongen, zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
Tegen deze vrijspraken is het Openbaar Ministerie in beroep gegaan.

Gewelddadige overval

De 68-jarige bewoonster werd op 24 augustus vorig jaar in de nacht in haar huis overvallen toen ze televisie zat te kijken. Twee mannen drongen binnen en bonden de vrouw vast aan haar stoel. De vrouw wist vervolgens de alarmknop in te drukken.
De overvallers gingen er vandoor met een geldbedrag van 2.500 euro. De rechtbank besliste dat 2.000 euro moet worden terugbetaald.

Brandende auto

Na de overval ontdekten voorbijgangers bij Midwolda een brandende auto. Deze auto was eerder gestolen in Doesburg en gebruikt bij de overval in Groningen.

Afgeluisterd

De zaak kwam aan het rollen doordat de 25-jarige man uit Lelystad met een medegevangene over de overval sprak.
Het gesprek werd opgevangen door de bewaking. Alle telefoongesprekken die rondom het tijdstip van de overval vanuit de gevangenis waren gevoerd werden afgeluisterd en daardoor kwamen de mannen stuk voor stuk in beeld.