'Senaat moet kindhuwelijken versneld verbieden'

De VVD in de Tweede Kamer roept de Senaat op om zo snel mogelijk een streep te zetten door de erkenning van kindhuwelijken die in het buitenland zijn afgesloten.
Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt inmiddels ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Als het aan de Tweede Kamer ligt, die het wetsvoorstel eerder met algemene stemmen aannam, worden huwelijken die in het buitenland zijn afgesloten voortaan alleen erkend als beide partners 18 jaar of ouder zijn.

Berichtgeving

Met haar oproep om het wetsvoorstel versneld te behandelen, reageert de VVD op berichtgeving van RTV Noord over het aantal kindbruiden dat in Nederland asiel heeft aangevraagd.

'Walgelijk'

'Onbestaanbaar en walgelijk', stelt VVD'er Malik Azmani over de kindhuwelijken waarbij jonge meisjes worden gedwongen te trouwen met meerderjarige mannen. Azmani wil ook dat deze praktijken gevolgen hebben voor het verblijfsrecht van de betrokken mannen.

Nu al beschermd

Eerder al eiste PvdA-Kamerlid Attje Kuiken opheldering van het kabinet over de Syrische kindbruiden. Kuiken wil de behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer niet afwachten en vindt dat de meisjes nu al beschermd moeten worden.