CVW verklaart 'vriendjespolitiek': 'Hoeveelheid werk valt tegen'

De hoeveelheid werk die zou vrijkomen uit de aardbevingsschadebehandeling valt tegen. Dat zegt CVW-directeur Peter Kruyt. Daarom heeft het CVW in eerste instantie besloten om het aantal aannemers waar het werk aan wordt uitbesteed beperkt te houden.
'Veel mensen kiezen voor uitbetaling van de schade en niet direct voor het laten herstellen. Hierdoor komt er weinig werk bij de aannemers terecht. Wij hebben daarom gezegd 'we moeten het aantal aannemers voorlopig maar beperken'', legt Kruyt uit.
Eind vorige maand werd het CVW beticht van 'vriendjespolitiek' door een groep kleine aannemers. Volgens hun zouden de meeste klussen naar de grote aannemers gaan.

Erkend

Inmiddels zijn er meer aannemers welkom. Ze moeten wel erkende vakmensen zijn, zegt Kruyt. 'Wij houden niemand bewust buitenboord. Maar als je niet bent erkend, krijg je ook geen werk. Het wordt redelijk laagdrempelig instappen. Iedereen die zijn basale vakdiploma heeft, kan meedoen. We gaan ze vervolgens opleiden.'

Lat steeds hoger

Daar bovenop zijn er volgens Kruyt nog veel aannemers die nog geen door de CVW opgerichte erkenningsregeling hebben aangevraagd. Aannemers hebben deze erkenning nodig om schadeherstel te mogen uitvoeren.
'Wij willen wel dat mensen dat doen, omdat het doel van die erkenningsregeling is dat we de kwaliteit gaan verhogen. Dus die lat die nu laag ligt, wordt steeds hoger.'

23.000 schademeldingen

Het Centrum Veilig Wonen heeft dit jaar rond de 23.000 schademeldingen binnengekregen. Twee derde daarvan is al afgehandeld in een schaderapport.
Opmerkelijk is dat ook nu er nauwelijks aardbevingen zijn, nog steeds zo'n vijfhonderd schademeldingen per week binnenkomen.