Bedum ziet kansen bij versterking schoolgebouwen

© Google Street View
'Elk nadeel heb zijn voordeel'. Deze beroemde uitspraak van Johan Cruijff geldt in zekere zin ook voor één van de grootste uitdagingen van de gemeente Bedum: het vernieuwen en aardbevingsbestendig maken van zeven schoolgebouwen.
Van vier scholen was al bekend dat ze moesten worden gerenoveerd. Maandag werd bekend dat
moeten worden verbouwd: twee in Zuidwolde en één in Bedum.

Combineren

Het gaat om een ingrijpende en ingewikkelde klus. Maar volgens onderwijswethouder Menne van Dijk van Bedum eentje die kansen biedt: 'Nu we de gebouwen moeten verbouwen, kijken we tegelijk naar onderwijskundige aanpassingen en duurzaamheidsmaatregelen. We willen de gebouwen energiezuiniger maken. We combineren dus het een met het ander.'

Verbouw of nieuwbouw?

De gemeente heeft onlangs de rapporten binnengekregen over de huidige staat van de gebouwen. Volgens de wethouder moet bij alle scholen vrijwel hetzelfde gebeuren: de wanden, de vloeren, het dak en de fundering. 'Bij de ene school gaat dat makkelijker dan bij de andere. We maken de afweging: is het zinnig om veel geld te steken in versteviging, of moeten we toch denken aan nieuwbouw. Die keuzes gaan we het komende halfjaar maken.'

Geen zak met geld

Het verstevigen en vernieuwen van de gebouwen kost een hoop geld. Hoe hoog de kosten zijn is nog onbekend. De schade wordt vergoed door de NAM. Voor de onderwijskundige aanpassingen en duurzaamheidsmaatregelen heeft de gemeente nog geen zak met geld klaarstaan.

Dringend beroep op Rijk

'We zijn een kleine gemeente en staan voor een geweldige uitgave. Dat is nog niet rond. We gaan met de schoolbesturen kijken hoe we dat kunnen financieren. Ook doen we een dringend beroep op het Rijk. We hadden eigenlijk verwacht dat de gebouwen pas over tien of vijftien jaar gerenoveerd moesten worden. Door de aardbevingen zijn we gedwongen om dat nu al te doen', zegt Van Dijk.
De gemeente hoopt dat de zeven schoolgebouwen eind 2018 versterkt en vernieuwd zijn.