Beelden van 116 beveiligingscamera's in Groningen voor iedereen te zien

Een oprit in Veendam, een tuin in Stadskanaal of zelfs een kinderkamer in Groningen. De beelden zijn live te volgen voor iedereen, zonder dat de eigenaars van de camera's het weten.
In de provincie Groningen staan talloze beveiligingscamera's waarop je ongevraagd live kan meekijken. Volgens de website zijn dat er 116. De camera's worden verzameld door de website
. Je krijgt er inkijkjes in de tuinen, opritten en woonkamers.
In totaal kun je meegluren met 695 Nederlandse beveiligingscamera's. In de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk worden nog meer camera's via Insecam getoond.

Wat is Insecam?

De website Insecam verzamelt beelden van alle onbeveiligde IP-camera's. Dat zijn via internet verbonden camera's waar de gebruiker geen wachtwoord op heeft gezet. Sommige camera's dienen ter beveiliging van het huis, anderen fungeren als babymonitor. De beelden worden publiek gemaakt zonder dat de eigenaar van de beveiligingscamera daarvan weet.

Locatie 'ongeveer' bekend

Insecam indexeert de IP-camera's van de merken Axis, Panasonic, Linksys, Sony, TPLink en Foscam. Die bieden allemaal de mogelijkheid om de beelden zonder wachtwoord te verspreiden. Wel verplichten sommige nieuwe camera's om een wachtwoord in te stellen. Zorgelijk is vooral dat niet alleen de camera wordt uitgelezen, maar dat je ook kan zien waar de camera zich ongeveer bevindt. Zo ziet de website welke camera's in het gebied van Groningen hangen.
In tegenstelling tot wat we eerder berichtten, is de exacte locatie van de camera niet te achterhalen via de website. Allerlei camera's op de site worden gepositioneerd in het centrum van Groningen, ook al hangt de daadwerkelijke camera bijvoorbeeld in Winschoten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de website uitgaat van de locatie van de internetprovider, in dit geval bijvoorbeeld Ziggo dat zich in Groningen bevindt.

Geen hack

Insecam indexeert alleen IP-camera's op hun site. De webcam in bijvoorbeeld je laptop wordt niet uitgelezen. Feitelijk 'hackt' Insecam namelijk niet: de site zet alleen onbeveiligde IP-camera's op een rij. Die camera's hebben een IP-adres, waardoor ze als kanaal op internet uitzenden en te vinden zijn.

Wachtwoord

De oplossing tegen het meekijken vanaf Insecam is niet moeilijk. IP-camera's bieden altijd de mogelijkheid om een wachtwoord op de beelden te zetten. Instructies daarvoor vind je in de handleiding van het apparaat. Insecam stelt dat een camerastream niet meer wordt weergegeven als er een wachtwoord op zit.

Met je IP-camera op Insecam? Dit kun je doen:

1. Stuur een e-mail naar admin@insecam.com met het verzoek om de stream van jouw camera te verwijderen van de website. Insecam stelt dat camera's meteen na zo'n verzoek worden verwijderd. Let op: Insecam is niet de enige website die camera's vindt. Ook met gerichte zoekopdrachten in Google kom je eenvoudig aan onbeveiligde beelden van IP-camera's. Neem daarom ook altijd de volgende stap:
2. Stel hoe dan ook een wachtwoord in op je IP-camera. Dit is mogelijk bij alle IP-camera's. Kies voor een sterk wachtwoord, dus zonder voor de hand liggende constructies als 12345, je postcode of een geboortedatum.