'Seinen op groen' voor spoorlijn naar Eemshaven

De provincie Groningen steekt drie miljoen euro extra in het doortrekken van de spoorlijn van Roodeschool naar de Eemshaven. Met de extra bijdrage is de financiering van het plan rond en staan 'alle seinen op groen', zo meldt de provincie.
De kosten voor het verlengen van de spoorlijn worden geraamd op een bedrag van ruim 25 miljoen euro. De provincie Groningen legt in totaal tien miljoen op tafel. Zeven miljoen komt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
De gemeente Eemsmond, AG Ems en Groningen Seaports dragen ieder twee miljoen bij. Ook een aantal Duitse overheden zoals Land Niedersachsen en Landkreis Leer investeren in het project.
'Dit stukje spoor ontbrak'
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) vindt de extra investering van de provincie gerechtvaardigd: 'Dit stukje spoor heeft altijd ontbroken. Zeker nu de populairiteit van het waddeneiland Borkum enorm is toegenomen. Bovendien is de werkgelegenheid de laatste jaren enorm toegenomen in de Eemshaven.'

Nieuwe locatie spoor Roodeschool

De trein rijdt een aantal keren per dag door naar de Eemshaven. Doordeweeks in het laagseizoen drie keer per dag en tijdens het hoogeseizoen vier keer per dag. Voor de verbinding wordt drie kilometer nieuw spoor aangelegd. Daarnaast wordt ongeveer 4 kilometer goederenspoor aangepast. Het station van Roodeschool krijgt bovendien een nieuwe locatie aan de Hooilandseweg.

Naar het voorbeeld van Veendam

Hoeveel reizigers uiteindelijk van de lijn gebruik gaan maken is nog onduidelijk. Gräper: 'We denken dat er potentie is. Uit allerlei voorbeelden blijkt dat dit aantal vaak groter is dan de onderzoeken voorspellen. Neem bijvoorbeed de spoorlijn naar Veendam. Het succes van die lijn overtreft alle verwachtingen en onderzoeken.'