Oppositie legt Mansveld vuur na aan de schenen

© NOS
Oppositiepartijen haalden dinsdag in de Tweede Kamer fel uit naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder ProRail.
Zij vinden dat de Groningse politica de touwtjes niet in handen heeft bij de controle van ProRail. Ook eisen zij meer informatie.

'Alles verdwijnt in een lade'

SP, PVV. CDA en D66 voelden haar aan de tand. SP'er Farshad Bashir betwijfelt of Mansveld nog wel grip heeft op haar dossier en of zij nog gezag geniet op haar departement. 'Alles verdwijnt in een lade', zegt Bashir. 'Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?'
De PVV vindt de puinhoop bij ProRail geen incident. 'Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle', aldus Barry Madlener. Volgens hem is Mansveld onderdeel van het probleem geworden. Madlener dreigde vorige week met een motie van wantrouwen.

Regie

'Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten', vraagt CDA'er Martijn van Helvert zich af. 'Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?' Volgens Van Helvert moet de staatssecretaris met een sterk verhaal komen om aan te tonen dat ze het kan.
Stientje van Veldhoven (D66) verwijt Mansveld dat zij de Kamer te laat of niet informeerde over allerlei misstanden en tekorten. 'Mansveld moet de problemen onderkennen en aanpakken.'
Na een schorsing voor het avondeten is het debat in de Tweede Kamer inmiddels weer begonnen met de beantwoording van de staatssecretaris.