'Tekort aan wadloopgidsen kan leiden tot gevaar'

© René Hoogschagen
Er is een aanzienlijk tekort aan wadloopgidsen. Dat zegt de stichting Wadloopgidsen Pieterburen. Volgens de stichting kan het tekort leiden tot gevaarlijke situaties, doordat mensen dan zonder begeleiding gaan wadlopen.
Op dit moment zijn er 45 wadloopgidsen actief vanuit Pieterburen. Maar er zijn nog tien gidsen nodig om alle aanvragen voor wadlooptochten te kunnen honoreren. Steeds vaker moeten mensen worden teleurgesteld.
Ook andere organisaties die wadlooptochten organiseren, melden dat er te weinig gidsen zijn.

'Onverantwoord zonder gids'

Koos van de Maar, die betrokken is bij de gidsenopleiding van de stichting Wadloopgidsen Pieterburen, is bang dat het tekort leidt tot mensen die op eigen houtje gaan wadlopen.
'Maar het is onverantwoord om zonder gids het wad op te gaan', zegt hij. 'Gidsen weten precies de juiste routes naar de eilanden en andere plekken te vinden. Je hebt bovendien te maken met eb en vloed. Ook kan het zicht slecht zijn of het weer omslaan. En harde wind kan het water opstuwen', aldus Van de Maar.

Op zoek naar jongeren

De stichting is op dit moment druk op zoek naar nieuwe gidsen, met name jongeren. Zij moeten minstens 18 jaar zijn, beschikken over een redelijke conditie, gevoel voor verantwoordelijkheid hebben, en liefde voor de natuur en het waddengebied hebben.