VEH bepleit onafhankelijke compensatieregeling waardedaling

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Onafhankelijke deskundigen moeten een toekomstbestendige compensatieregeling voor waardedaling in het aardbevingsgebied gaan opstellen. Daarvoor pleit de Vereniging Eigen Huis (VEH) bij Nationaal Coördinator Hans Alders.
VEH hield eerder deze maand een peiling onder ruim duizend leden in het aardbevingsgebied. Daaruit blijkt volgens de vereniging een diepgeworteld gebrek aan vertrouwen in de instanties die bij het oplossen van de gaswinningsproblematiek zijn betrokken.

Serieus nemen

Volgens VEH kan dit alleen worden opgelost door bewoners serieus te nemen met een goede compensatieregeling, 'in plaats van het gebruiken en rekken door de NAM van juridische procedures'.
VEH vindt bovendien dat Groningers een belangrijke stem moeten krijgen in Alders' vijfjarenplan voor het oplossen van de problemen.

Zelf regie houden

Uit de peiling blijkt dat bewoners nu in ruime meerderheid (70%) voor geld in plaats van schadeherstel door het Centrum Veilig Wonen (CVW) kiezen.
Volgens VEH komt dit doordat bewoners zelf de regie over schadeherstel willen houden. VEH wil daarom al langer dat er volledig onafhankelijke aardbevingsconsulenten komen, die de bewoners kunnen inschakelen en tegenwicht kunnen bieden aan de NAM en het CVW.

Aardbevingsbestendig maken

Bewoners hebben ook weinig vertrouwen in het CVW als het gaat om het aardbevingsbestendig maken van de woning.
Slechts 18% van de ondervraagden wil dit proces bij het CVW neerleggen. Bewoners willen onder meer zelf hun aannemer kunnen kiezen als er grote veranderingen aan het eigen huis moeten worden aangebracht.