'Die schapenkop in de emmer, dat deed het hem'

Een schapenkop in een emmer, dat klinkt luguber. Zeker als je bedenkt dat het om kinderspeelgoed uit 1800 gaat. Toch is het minder vies dan het lijkt, want die schapenkop is natuurlijk niet echt. Het gaat om een 'levensecht' poppenhuis, dat een slagerij als decor heeft.
Luguber speelgoed

De slagerij incluis winkel is het favoriete object van Cynthia Heinen uit de huidige tentoonstelling van Museum Stad Appingedam. Museumdirecteur Heinen laat tot en met de kerstvakantie de tentoonstelling 'Echt Speelgoed' zien.

'Wie koopt dat nou voor z'n kind?'

'Als je goed naar het poppenhuis kijkt vraagt je, je echt af: wie koopt zoiets nou voor z'n kind? Dat kan in deze tijd echt niet meer', lacht Heinen. Het slachthuis is een van de tientallen pronkstukken van het museum. Heinen: 'De tentoonstelling omvat speelgoed uit de Middeleeuwen tot aan eind jaren negentig. En alles ertussenin'.

De trein van Bolt

Een ander pronkstuk uit de collectie komt van Damster Henk Bolt. 'Ik heb mijn opwindbare trein uitgeleend' zegt Bolt. 'Die kreeg ik net na de oorlog. Ik was de koning te rijk want speelgoed was er gewoon niet, dus was ik hier extra blij mee'.

Alleen kijken!

Omdat sommige stukken uit de collectie erg breekbaar zijn, mogen bezoekers het speelgoed alleen bekijken achter glas. Maar omdat speelgoed wel erg uitnodigt om te spelen, is er speciaal voor de gelegenheid een complete speelzolder in gericht. 'Daar kunnen kinderen en volwassen -als ze willen- tot en met 3 januari naar hartenlust spelen', lacht Heinen.