Winsum zet deur op kier voor supergemeente

© RTV Noord
Het college van de gemeente Winsum past het standpunt over de herindeling aan. De gemeente sluit een nieuwe fusiegemeente met meer dan drie andere partners niet langer uit.
Tot nu toe hield Winsum vast aan een nieuwe gemeente met Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Nu voegt het college een nuance toe aan dit standpunt. Die zit de toevoeging van het woord 'tenminste'.
'Winsum moet kiezen voor een herindelingsvariant waarvan tenminste Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond deel uitmaken', aldus het college.

Supergemeente

In het voorjaar gaf de raad nog aan de komst van een supergemeente niet te zien zitten. Zeven gemeenten zouden dan samengevoegd worden: Bedum, de Marne, Winsum, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum.
De raad van Winsum wilde liever een kleinere variant maar de omliggende buurgemeente zagen meer in een supergemeente.

Jammer

Burgemeester Rinus Michels benadrukt dat het jammer zou zijn als Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond uit elkaar vallen. Gemeenten moeten volgens het college niet alleen achter blijven. 'We werken nu al nauw samen op allerlei vlakken.'
Zo wordt er door sommige partijen gesproken over een havengemeente bestaande uit Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum en de Marne. Winsum zou dan samen met Bedum en Ten Boer kunnen.

Voorzet

De raad moet nog discussiëren over de herindeling, maar het college van de gemeente Winsum doet dus alvast een voorzet. Op 15 oktober houden de gemeenteraden de eerder genomen besluiten over de supergemeente en de herindeling opnieuw tegen het licht.