Werkstraf voor 'schandelijk' wegsluizen geld scoutingclub

Google Streetview
Google Streetview
Een 49-jarige man uit Niehove is voor het verduisteren van bijna 45.000 euro van scoutingclub Nienoord in Leek veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd.
De man boekte als penningmeester van deze stichting tussen juni 2007 en december 2013 met grote regelmaat grote geldbedragen naar de zakelijke rekening van zijn 46-jarige echtgenote. Zij werd door justitie beschuldigd van medeplichtigheid.


Geen straf

De vrouw zei niets te weten van deze praktijken. De zaak stond noodgedwongen op haar naam, omdat haar man nog in een eerder faillissement zat. De rechter vond het goed mogelijk dat de vrouw inderdaad van niets wist en sprak haar vrij.

Tweede penningmeester

De zaak kwam aan het licht doordat de man uit Niehove ziek werd. De club stelde een tweede penningmeester aan. De bankrekening bleek nagenoeg leeg. Nooit eerder had het bestuur iets gemerkt van de malafide praktijken binnen de stichting. Het was wel op de hoogte gehouden middels bankafschriften, maar die bleken achteraf vervalst. Naast verduistering achtte de rechter daarom ook valsheid in geschrifte bewezen.
De club wilde het geld gebruiken om een nieuw clubgebouw te bouwen. Om het geld terug te krijgen moet het bestuur van de scoutingclub naar de burgerlijke rechter.