Inspectie: 'Doe meer aan voorkomen invoer verboden goederen in TBS-klinieken'

Maurice Hamming
Maurice Hamming
De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ), dat toezicht houdt op het ministerie, wil dat TBS-klinieken meer doen aan het voorkomen van de invoer van contrabande (smokkelwaar).
De inspectie deed afgelopen jaar onderzoek naar de invoer van verboden goederen in zeven klinieken. Uit het onderzoek blijkt dat bij vijf van de zeven onderzochte klinieken 'onvoldoende zicht bestond op de risico's op invoer van metaalhoudende verboden goederen'.
Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is het eens met de aanbeveling op hier strenger op te treden en verwacht voor 1 januari 2016 een plan van aanpak om de beveiliging te verbeteren.

Filmpjes vanuit kliniek

Woensdag berichtte RTV Noord over een TBS'er die binnen de Van Mesdagkliniek met een mobiele telefoon 46 filmpjes van zichzelf op Youtube heeft gezet.

Zorgen

Vorig jaar bleek uit notulen van de patiëntenraad van de Van Mesdagkliniek dat er zorgen bestonden over het toegenomen drugsgebruik binnen de muren van de kliniek. Later bleek inderdaad dat het handelen in drugs betrekkelijk eenvoudig was voor patiënten. Ook werd een TBS'er betrapt op het downloaden van kinderporno.

Poortjes

Inmiddels zijn in alle klinieken metaaldetectiepoortjes geplaatst. Ook worden drughonden ingezet om drugs op te sporen en wordt het personeel gecontroleerd.