Taskforce moet Museum Nienoord redden

© Geert Braam
Een speciale taskforce moet ervoor zorgen dat Museum Nienoord in Leek niet failliet gaat. Het museum zit financieel aan de grond. De vier medewerkers worden ontslagen en ook het bestuur stapt op.
Het museum in borg Nienoord zit al langer in financieel zwaar weer. Sinds de bezuinigingen op de cultuur drie jaar geleden krijgt het museum zestig procent minder subsidie.

Niet vol te houden

'We konden het de afgelopen drie jaar uitzingen door aanvullingen uit onze reserves, maar dit jaar lukt dat niet meer. We zitten op zo'n minimum dat we het niet meer volhouden', vertelt directeur Gitta op den Akker.

Regie in andere handen

De gemeente Leek neemt met het instellen van een taskforce de regie over van het huidige bestuur. Deze taskforce gaat een toekomstplan maken voor het museum. In het team zit onder meer burgemeester Berend Hoekstra van Leek.

Ontslagen

Het bestuur stapt op 3 november op. Dan is ook de seizoenssluiting van het museum. Vanwege de financiële malaise wordt per 1 november het contract met de medewerkers en de directeur beëindigd. Het gaat in totaal om twee fte.
Museum Nienoord heette eerder het Nationaal Rijtuigmuseum Leek. Naast rijtuigen zijn er om de zoveel tijd verschillende exposities te zien. Op dit moment staat er een tentoonstelling over de Joodse geschiedenis van het Westerkwartier en Noordenveld.