Opvang in azc Bellingwolde met vijf jaar verlengd

© FPS / Jos Schuurman
Azc De Grenshof in Bellingwolde mag de komende vijf jaar opvang blijven bieden aan asielzoekers. De gemeenteraad van Bellingwedde stemt daar unaniem mee in.
Het verzoek om het azc vijf jaar langer open te houden komt van het COA dat een onveranderd hoge instroom van asielzoekers verwacht, vooral door gezinshereniging.

345 mensen

De Grenshof werd twee jaar geleden heropend. De bestuursovereenkomst met de gemeente Bellingwedde waarin dat is geregeld duurt tot 1 januari 2016. Er is plaats voor 345 mensen. Het blijft bij dat aantal. Volgens burgemeester Janneke Snijder heeft het COA niet om extra opvangplekken gevraagd.

Handhaving

Wel wordt het aantal mensen met een verblijfsstatus teruggebracht naar 245. Er is dan ruimte om 100 mensen op te vangen die net een asielverzoek hebben ingediend, maar nog in die procedure zitten. De maximale opvangcapaciteit blijft gehandhaafd.

Overleg

Snijder bevestigt de vraag van een paar raadsfracties of er over de verlenging overleg is met de omwonenden. Zo voert het COA regelmatig overleg met de Dorpsraad en die is positief over nog eens vijf jaar asielzoekersopvang in Bellingwolde.