Groningen wil experiment met bijklussen bij uitkering

Onorthodoxe maatregelen om mensen eerder uit de uitkering te krijgen, zoals onbeperkt bijverdienen zonder gekort te worden. De stad Groningen is al enige tijd bezig om een dergelijk experiment van de grond te krijgen.
Inmiddels is samenwerking gezocht met drie andere gemeenten: Tilburg, Utrecht en Wageningen. Met de samenwerking hopen de gemeenten staatssecretaris Jetta Klijnsma te verleiden toestemming te verlenen voor een experiment.

'Bang om iets te ondernemen'

Wethouder Mattias Gijsbertsen, die het idee vorig jaar al opperde, hoopt dat Klijnsma 'ja' zegt: 'Ons systeem is gericht op strenge controles. Iedere cent die je te veel verdient moet terug. Dit stimuleert niet. Bovendien merken we dat veel mensen bang zijn om iets te ondernemen.' 

Levert geld op

De gemeente gaat er vanuit uiteindelijk goedkoper uit te zijn, doordat mensen eerder op eigen benen kunnen staan en geen uitkering meer nodig hebben. 
Naast het bijverdienen wil de gemeente ook tijdelijk toestemming geven om huishoudens te delen, om zo te besparen op bijvoorbeeld eten en stookkosten. 

Enthiousast ministerie

Gijsbertsen zegt al langer met het ministerie van Sociale Zaken in gesprek te zijn, maar toestemming is er nog niet: 'In november praten we opnieuw met de staatssecretaris. Daarna moeten we zien wat mogelijk is en of we ermee doorgaan.'