76-jarige Harense stapt over grote angst heen

Sinds ze kind was durft Ria Kip uit Haren ze het water niet meer in. Tijdens een zwemles waarbij ze aan de hengel van de badmeester hing, ging ze een paar keer ongewild en te lang kopje onder.
En traumatische ervaring voor de rest van haar leven. Maar vrijdag gaat ze de confrontatie aan.

Nationale Ouderendag

Ze wordt daarbij geholpen door het plaatselijke comité van de Nationale Ouderendag. Op vrijdag 2 oktober worden wensen van ouderen door het hele land vervuld. Ook die van Ria Kip, die heel graag onder begeleiding het zwembad in wil. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor twee kleinkinderen van 10 en 12 jaar. Die willen zo graag een keer met oma zwemmen.

Moeilijk

'Ik heb heel slecht geslapen vannacht', zegt Ria, voordat ze zich onder begeleiding van badmeester Kevin Huizinga voorzichtig in het water laat zakken. 'Het is moeilijk', verzucht ze. 'Ik moet me er tegen verzetten, maar goed, het lukt'.

Opgelucht

Een half uur lang doet de 76-jarige haar uiterste best. Schoolslag, rugslag, alles komt voorbij. En dan mag ze weer veilig op het droge. Zichtbaar opgelucht staat ze op de kant. 'Ik ben blij dat ik eruit ben, maar ik ben ook blij dat ik het gedaan heb'.