Woning familie De Jonge met spoed geïnspecteerd

De familie De Jonge uit Schildwolde kan weer iets rustiger slapen. Het toilet van hun woning liep woensdag behoorlijke averij op na de zware aardbeving bij Hellum. Uit een eerste bouwkundige inspectie blijkt dat de familie niet direct gevaar loopt.
Wel heeft een aannemer zaterdagochtend losse stenen uit de gevel verwijderd, zodat ze er bij een volgende beving er niet uit vallen.
Door de schok met een kracht van 3.1 op de schaal van Richer ontstonden grote scheuren in de muren. Erik de Jonge heeft gelijk naar het Centrum Veilig Wonen gebeld, die een spoedprocedure is gestart. Vrijdagavond kwam een inspecteur langs.

Geen instoringsgevaar

'We zijn gerustgesteld. Gisteren zat de schrik er nog goed in. Door die klap voel je je onveilig in je eigen huis. Mijn vrouw was bang dat de muur aan de achterkant naar beneden zou zakken. Maar de inspecteur zei dat dat niet kan gebeuren, omdat er stevige ondergrond is', vertelt Erik de Jonge zaterdag op Radio Noord.

Plan van aanpak

Komende maandag komen meerdere deskundigen naar Schildwolde om het huis van de familie De Jonge te inspecteren. Aan het eind van de week moet een plan van aanpak klaarliggen om de woning helemaal veilig te maken. 'Wat er moet gebeuren is nog niet bekend. Dat er iets moet gebeuren wel', zegt De Jonge.

'Moet geen soap worden'

De familie heeft de afgelopen dagen veel journalisten over de vloer gehad. Ook landelijke media wisten Schildwolde goed te vinden. 'Ze springen er bovenop. Maar ik maakte ze wel gelijk duidelijk: we zijn geen entertainment. Aan de andere kant van het land lachen ze om onze problemen. Het moet geen soap worden waar anderen plezier aan hebben', besluit De Jonge.