Hoogleraar: 'Inspraak windmolens Veenkoloniën stelde niets voor'

© FPS/Jos Schuurman
De inspraak voor bewoners bij de komst van windturbines in de Veenkoloniën stelde niets voor.
Dat zegt hoogleraar Bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen in het televisieprogramma De Monitor.

'Draagvlak niet altijd nodig'

De Monitor van KRO-NCRV besteedde zondagavond aandacht aan de omstreden windmolens. Eerder deze week werd al bekend dat gedeputeerde Tjisse Stelpstra in die uitzending zei dat draagvlak niet altijd nodig is bij het nemen van grote beslissingen.

Geen transparantie

'De boel was al in kannen en kruiken en toen zijn er wat voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Het waren niet eens echte inspraakbijeenkomsten', zegt hoogleraar Bröring. 'Veel informatie is gewoon achtergehouden, er was geen transparantie. De bewoners hebben gelijk: de inspraak stelt hier niks voor.'

Onfatsoenlijk bestuur

Presentator Teun van de Keuken van De Monitor vat het samen: 'In krap vier maanden tijd is het lot van de Veenkoloniën beslecht, zijn gemeenten en provincie buitenspel gezet en is de bewoners niks verteld'. Bröring: 'Dit hele traject is een groot voorbeeld van onfatsoenlijk bestuur'.

Van tafel geveegd

Eén van de tegenstanders van het windpark, Jan Nieboer van Platform Storm, vindt inderdaad dat er niks met de ideeën uit Veenkoloniën is gedaan. 'Inspraak? Wij zijn nergens naar gevraagd. Het is allemaal van tafel geveegd', zegt hij in De Monitor.

Voldongen feit

Wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn zegt in het televisieprogramma dat de gemeente er is ingeluisd: 'Wij zijn pas op de hoogte gebracht op het moment dat wij aangewezen waren als zoekgebied. Het was al een voldongen feit en op dat moment kan je er al niet meer op reageren'.

Reactie Kamp

Minister Kamp laat per e-mail aan De Monitor weten dat hij begrijpt dat van omwonenden veel wordt gevraagd, maar dat ze de plannen echt hebben kunnen beïnvloeden.