Driekwart Groninger stappers fietst zonder licht

© Flickr.com / Striatic (Creative Commons)
In Groningen neemt het uitgaanspubliek het niet zo nauw met de verplichting om fietsverlichting aan te hebben als het donker is. Slechts 27 procent van de stappers heeft de lampjes aan wanneer dat nodig is.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Amsterdam

Een onderzoeksbureau deed in juni, juli en augustus op tien uitgaanslocaties in Nederland onderzoek. Bijna 6.000 fietsers werden tussen 22.00 en 3.00 uur geturfd. Van hen bleek 59 procent zonder licht te fietsen. Amsterdam spant de kroon: daar voert slechts 18 procent voor- en achterlicht.

Studenten

De verschillen tussen dorpen en grote studentensteden zijn groot, waarbij in die laatste categorie veel werk aan de winkel is. Zo was in Heelweg in de Achterhoek 70 procent van de 434 fietsers goed zichtbaar. Maar uit de Groningse en Utrechtse (22 procent) cijfers blijkt dat verlichting op de fiets niet de eerste prioriteit voor studenten is.
Met de wintertijd in zicht worden de komende tijd allerlei acties en campagnes gehouden om ervoor te zorgen dat meer fietsers verlichting voeren.