'Geen friettenten, geen lawaai, helemaal niks'

Rottumeroog staat eind oktober in de schijnwerpers tijdens de eerste editie van het Wildlife Filmfestival in Rotterdam. Tijdens dat festival worden natuurdocumentaires van over de hele wereld vertoond.
National Geographic

Op het festival wordt over Rottumeroog een lezing gehouden door National Geographic-fotograaf Jasper Doest. Hij bivakkeerde tientallen dagen op Rottumeroog. Behalve de foto's die hij maakte zijn er filmopnamen te zien van Thomas Klomp. Dat alles onder begeleiding van live-muziek.

Strikte begeleiding

Maar de echte liefhebber gaat zelf naar het onbewoonde Groningse Waddeneiland.
Dat kan zo'n 20 keer per jaar, tijdens speciale 'expedities' die door Staatsbosbeheer worden georganiseerd. Onder strikte begeleiding mogen natuurliefhebbers het eiland op.
De tocht er naar toe vanaf Lauwersoog duurt ongeveer 3,5 uur. De bezoekers moeten nog eens een uur wachten totdat het schip drooggevallen is en ze naar Rottumeroog kunnen lopen.

Overal vandaan

Daar kunnen ze rondkijken in een ongerept stukje Nederland. Ze kijken er naar mooie schelpen, gestrande kwallen, zeekraal, lamsoor en wat de natuur verder biedt. Per expeditie is er ruimte voor 25 tot 30 bezoekers.
'D'r zijn Limburgers bij, d'r zijn Brabanders, ze komen echt uit heel Nederland', zegt Emo Klunder. Hij is een van de vrijwilligers die de bezoeken aan Rottumeroog begeleidt.

'Geen friettenten'

Jan Nijenhuis is een van de mensen die op het eiland rondstruinen tijdens een van de expedities. Net als de anderen is hij onder de indruk van de rust, de ruimte, de leegte en de stilte.
'Geen friettenten, geen lawaai, helemaal niks', vat hij zijn indruk van het eiland samen.
Na een uur of 3-4 moeten de expeditieleden terug naar het schip om het opkomende water voor te zijn en keert de rust terug op Rottumeroog.