Loppersum en Delfzijl verder als 'Lopperzijl'?

© RTV Noord
Geen supergemeente, die bestaat uit de zeven gemeenten in Noord-Groningen, maar een samensmelting van alleen Loppersum en Delfzijl.
Als het aan de politieke partijen Lijst Stulp in Delfzijl en Loppersum Vooruit ligt, krijgt deze herindelingvariant groen licht van beide gemeenteraden.

Verzet tegen supergemeente

Zowel Loppersum Vooruit als Lijst Stulp verzet zich tegen het advies van Pieter van Geel om de supergemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard Tou' te vormen. De oud-staatssecretaris (CDA) is aangesteld om te helpen bij de herindeling, omdat de zeven gemeenteraden onderling verdeeld zijn.
De supergemeente (G7) zou moeten bestaan uit Delfzijl, Loppersum, Eemsmond, Bedum, De Marne, Winsum en Appingedam.

'Grootheidswaanzin van bestuurders'

Lijst Stulp en Loppersum Vooruit zien die samensmelting van de zeven gemeenten absoluut niet zitten. Raadslid Edward Stulp (Lijst Stulp): 'Wij willen niet dat de inwoners de dupe worden van de grootheidswaanzin van bestuurders, die niet als volksvertegenwoordigers zijn gekozen. Zelfstandig blijven als gemeente zit er niet in, dat snappen we ook en dus willen we verder als fusiegemeente'.

Appingedam

Volgens Stulp passen beide gemeenten perfect bij elkaar en is er zelfs ruimte voor Appingedam, 'mocht die geïnteresseerd zijn'.

G2 of G7?

De komende dagen gaan de politieke partijen in gesprek met collega-raadsfracties om het idee van een G2-gemeente toe te lichten.
Of de fusiegemeente Delfzijl-Loppersum er komt, is nog maar de vraag. Op donderdag 15 oktober vergaderen de G7-gemeenten opnieuw over de herindeling van Noord-Groningen.