Lijst Stulp wil tweede zeehondencrèche in Termunten

In tegenstelling tot het provinciebestuur vindt Lijst Stulp van de gemeente Delfzijl een tweede zeehondencrèche in Groningen hard nodig. Daarom roept raadslid Edward Stulp zijn mederaadsleden op goed na te denken over het voorstel van Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta om een opvang te starten in Termunten.
Boost voor toerisme

Stulp zegt dat het niet alleen wenselijk is voor zieke en gewonde zeehonden, maar ook voor meer toerisme zorgt in de gemeente Delfzijl. 'En dat is precies wat we willen', zegt hij. 'Het college van Delfzijl wil dat er meer toeristen naar ons gebied komen. Met de komst van de opvang komt dat wel goed.'

Provincie zegt 'nee'

Het is de Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta tot nu toe nog niet gelukt om een vergunning te krijgen van het ministerie van Economische Zaken. Het Rijk wil geen vergunning geven omdat het provinciebestuur een negatief advies geeft. Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer zijn twee zeehondencrèches op korte afstand van elkaar ongewenst.

Delfzijlster belang

Volgens Stulp moet het provinciebestuur het belang van de gemeente Delfzijl niet negeren: 'Ik vind het echt een heel zwak argument om te zeggen dat we in Groningen al een opvang hebben, dus dat een tweede niet welkom is. Het is typerend dat de provincie het plan meteen weer in de ijskast gooit.'

Lenie bemoeit zich ermee

De zeehondenopvang in Termunten is een initiatief van een aantal Groninger ondernemers en dierenliefhebbers. Ze uiten onvrede over de manier waarop de crèche in Pieterburen zeehonden opvangt. Zeehondenmoeder Lenie 't Hart heeft zich als belangenbehartiger inmiddels op de zaak gestort.