Man die zeehonden illegaal opving wordt niet vervolgd

De rechter oordeelde maandag dat Enno Kruijer (58) uit Spijk schuldig is aan het illegaal opvangen van twee zeehonden. Hij wordt echter niet vervolgd, omdat hij dit in de ogen van de rechter deed om deze dieren te redden.
Vorig jaar september ontdekte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit twee zeehonden in de schuur van Kruijer. Die had de huilers - jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn - in juni gevonden op de Punt van Reide.

Niet naar Pieterburen

De dieren hadden naar de zeehondencrèche in Pieterburen moeten worden gebracht, de enige gecertificeerde opvang in onze regio. Dit wilde de man niet, omdat in zijn ogen zieke zeehonden te snel weer worden vrijgelaten.
Een 50-jarige man uit het Friese Triemen zat in hetzelfde schuitje. Hij bracht twee zeehonden van Terschelling niet naar Pieterburen, waar ze eigenlijk naartoe hadden moeten gaan. Volgens de rechter is de man schuldig, maar ook hij krijgt geen straf.

Scharminkeltjes

Beide mannen hebben in het verleden bij de zeehondencrèche in Pieterburen gewerkt. Sinds begin 2014 is er een nieuwe directie en een nieuw beleid. Dat opvangbeleid is strenger dan voorheen: dieren worden minder snel opgevangen en sneller vrijgelaten. Te zieke dieren worden afgemaakt, terwijl die wel hadden kunnen worden gered, schetsten de mannen tijdens de zitting.

'Pieterburen geen veilige haven'

De rechter noemde de zaak geen doorsnee zaak en niet eenvoudig. Ook de rechter ziet in Pieterburen geen veilige haven voor zieke zeehonden. 'Zoals u het schetst, breng je de verzwakte dieren niet naar een behandelcentrum, maar naar een kerkhof.'