Rookpotten Defensie genoemd als mogelijke oorzaak dodelijk ongeluk Lauwersoog

De Marechaussee onderzoekt of er vorige week donderdag rookpotten zijn afgestoken tijdens een oefening op het militaire terrein bij Lauwersoog, voorafgaand aan een dodelijk ongeval. Dat bevestigen Defensie en burgemeester Koos Wiersma van De Marne dinsdag tegenover RTV Noord.
Kettingbotsing

Op de Marneweg bij Lauwersoog ontstond donderdagmorgen een kettingbotsing. Een personenauto, waarin een echtpaar uit Roden zat, werd platgedrukt tussen twee vrachtwagens. De man en vrouw van 61 en 58 jaar
.


Volgens Defensie was er op het moment dat het ongeluk gebeurde, inderdaad een oefening bezig op het Marnewaard-terrein.
Ook andere bronnen bevestigen dat er een oefening bezig was, waarbij ook het gebruik van rookpotten wordt genoemd. Defensie kon dinsdagmorgen overigens nog niet bevestigen dat er met rookpotten werd geoefend.

Mist of rook?
De politie wilde direct na het dramatische ongeval in contact komen met getuigen, die op De Marneweg stil hadden gestaan. Op diverse plaatsen in de provincie Groningen was het toen mistig, maar ter hoogte van Lauwersoog zou het helder zijn geweest.
De politie onderzoekt of extreem plaatselijke mist de oorzaak kan zijn, of dat dichte rook een rol heeft gespeeld. Rook versterkt het effect van mist.
'Ook wij hebben die geluiden binnen gekregen, over het gebruik van rookpotten', zegt politiewoordvoerder Nathalie Schubart. 'Het VOA onderzoekt de oorzaak van het ongeluk. We moeten daarbij ook wachten op de Marechaussee, die dus onderzoekt of er rookpotten zijn gebruikt. Dat nemen wij dan weer mee in onze conclusie.'
'Mocht het inderdaad zo zijn dat de oorzaak van het ongeluk is dat er dichte mist was, waarin rook een rol heeft gespeeld, dan neemt de Marechaussee ons onderzoek weer over. Dan wordt er door hen bijvoorbeeld bekeken wie verantwoordelijk was voor de oefening.'

Chauffeur

Volgens één van de transportbedrijven die betrokken waren bij het ongeluk, was het vlak voor het dodelijk ongeval niet mistig op de weg bij Lauwersoog. Tot de vrachtwagenchauffeur plotseling nog maar vijf meter zicht had: 'Opeens was er een muur van dichte mist. Van 600 meter zicht naar nog maar vijf meter. De chauffeur had de stilstaande auto nooit kunnen ontwijken.'
'Op de weg zitten is ons werk, maar dit was wel heel extreem. Ook wij hebben gehoord dat het leger op dat moment bezig was met rookpotten, maar of dat zo is? Tja.. dat weet ik niet', zegt een woordvoerder van het transportbedrijf, dat liever anoniem wil blijven.

Onderzoek

Burgemeester Wiersma is op de hoogte van het onderzoek: 'De Marechaussee is bezig om uit te zoeken of er op het bewuste tijdstip ook rookpotten zijn gebruikt. Meer gegevens heb ik op dit moment niet'.

A28 Assen

Op 18 januari 2006 botsten op de A28 bij Assen 68 auto's op elkaar, toen militairen bij een oefening rookpotten hadden aangestoken, terwijl het ook toen heel mistig was. Er raakten toen achttien mensen gewond. Overigens achtte het Openbaar Ministerie de militairen niet schuldig aan het ongeval.