MuzeeAquarium Delfzijl blijft op locatie aan de dijk

Een impressie van het nieuwe museum
Een impressie van het nieuwe museum © Gemeente Delfzijl
Het MuzeeAquarium mag blijven zitten op de huidige locatie aan de dijk in Delfzijl. Wel krijgt het museum een andere ingang omdat de nieuwe dijk gedeeltelijk over de entree wordt geplaatst.
Mijlpaal

Het is een mijlpaal voor Gré Doornbos, voorzitter van Stichting MuzeeAquarium: 'Hier hebben we jaren voor gevochten. In grote lijnen mogen we blijven op onze huidige locatie, dat is fantastisch. Na jaren van onduidelijkheid is de kogel door de kerk. We zijn er natuurlijk nog niet helemaal maar onze grootste wens is wel in vervulling gegaan, we blijven bij de dijk'.

Nieuwe verhuisplannen zijn 'peanuts'

Helemaal verhuisvrij is het museum niet, want de nieuw aan te leggen dijk snoept wel een stuk van het museum af maar dat is volgens Doornbos 'peanuts' in vergelijking tot de vorige berichten van de gemeente Delfzijl waarin het museum verplaatst moest worden richting centrum.

Ingang aan Kustweg

'Bovendien krijgen we de ruimte die we aan de voorkant kwijt raken weer terug via de achterkant', lacht Doornbos. 'We mogen een stuk van het oude zwembad Aquariom gebruiken. Dat deden we nu al met de kantoren en de kantine maar we krijgen er dus nog een stukje bij.'
De huidige ingang wordt verplaatst naar de Kustweg-kant, ook daar is Doornbos blij mee omdat het museum dan nog meer zichtbaar is voor mogelijke bezoekers.
Ook bunker blijft bewaard
Voor Gré Doornbos is het grootste geluk nog dat de bunker uit de Tweede Wereldoorlog bewaard blijft. Ze is blij dat de gemeente de historische waarde van het gebouw inziet. 'Daarnaast is het een belangrijk onderkomen voor onze vissen en andere zeedieren, zoiets krijg je niet snel weer', zegt Doornbos.

Hoe zat het ook alweer?
De discussie tussen de gemeente Delfzijl en het stichtingsbestuur over een mogelijk verhuizing sluimert al jaren. Toen in april bekend werd dat een nieuwe hoge, aardbevingsbestendige dijk op de plaats van het museum zou komen, bereikte die discussie haar hoogste punt.