Door NAM weggehoonde Meent van der Sluis krijgt eerbetoon

Groningen krijgt langs de A7 een aardbevingsmonument als eerbetoon aan Meent van der Sluis. Het moet een tegenhanger worden van het gasmolecuul van de NAM, dat bij dezelfde snelweg staat.

Het is een initiatief van de stichting Meent van der Sluis. Daarin zitten onder meer de oud-journalisten Piter Bergstra en Roel Dijkhuis en oud vice-president van de rechtbank Peter Vermeulen.

Crowdfunding

Het monument gaat 300.000 euro kosten; hetzelfde bedrag heeft de NAM voor het eigen kunstwerk betaald. Het bedrag moet via crowdfunding bij elkaar worden gebracht.
De stad-Groningse kunstenaar Karel Buskes heeft inmiddels een eerste ontwerp gemaakt. Het gaat om een grote steen, met een grote barst er in.
Het is nog niet duidelijk waar het monument komt te staan. De bedoeling is wel dat het kunstwerk langs de A7 een prominente plek krijgt. 

'NAM-monument is klap in het gezicht'

Volgens de stichting is het bestaande NAM-monument 'een klap in het gezicht van Groningen'. Dus moet er een tegenhanger in dezelfde omgeving verrijzen. Er is ook al een naam: 'Het Andere Monument'.

Weggehoond door NAM

De inmiddels overleden Meent van der Sluis was er in de jaren negentig al heilig van overtuigd dat er een verband bestaat tussen aardbevingen en gaswinning. Hij is herhaaldelijk weggehoond door de NAM. Hij heeft na zijn overlijden meer dan gelijk gekregen.