'Groninger Forum veilig, ook bij een zeer zware beving'

De plannen voor het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum zijn klaar. De afgelopen maanden hebben ingenieurs verschillende aanpassingen doorgerekend. Experts uit Nieuw-Zeeland hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld.
Veilig naar buiten

'We zijn uitgegaan van het meest zwarte scenario', zegt Erwin ten Brink van ingenieursbureau ABT. 'Al zou het gebouw door een zware beving economisch volledig zijn afgeschreven, we bouwen het zo dat mensen te allen tijde veilig naar buiten kunnen vluchten.'
Aan het karakteristieke ontwerp (gebouw met sleutelgat) verandert niets. Meer beton, sterker beton, dikkere stalen balken en meer staaldraad in de bewapening zijn de toverwoorden. Ten Brink: 'Als we ons vak goed uitoefenen dan zie je er niets van.'

Wél is besloten een aantal ramen en deuren uit het oorspronkelijke ontwerp te laten vervallen. Hierdoor wordt de constructie van het gebouw steviger. Ook de plafonds worden verstevigd. Ook in de parkeergarage - die voor een deel al klaar is - komen nog versterkingen.

Nieuw-Zeeland
De ingenieurs hebben intensief samengewerkt met experts uit Nieuw-Zeeland. 'Zij hebben daar vijf aardbevingen per dag. Met die kennis konden we goed uit de voeten.' Uiteindelijk zijn vier opties doorgerekend. De gekozen verstevigingen passen het best bij de Groningse gasbevingen.
Een plan om het gebouw op rubber poten te plaatsen is afgeschoten. 'In dat geval hadden we de constructie nog steeds moeten verstevigen', zo zegt Ten Brink, die al vanaf het begin betrokken is bij de bouw van het Groninger Forum.

68 miljoen euro

De verwachting is dat de bouw van het Groninger Forum begin volgend jaar weer van start gaat. Bestaande muren moeten daarvoor eerst worden gesloopt. De bouw werd begin van dit jaar op last van de gemeente stilgelegd.
Inmiddels zijn er met de NAM afspraken gemaakt over de extra bouwkosten. Het bedrijf betaalt 68 miljoen euro voor het versterken van het gebouw. Een groot deel van de meerkosten zit in de vertraging. De verwachting is dat bouw eind 2018 klaar is. In de loop van 2019 gaat het Forum open. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland.