Amateurarcheoloog vindt Romeinse munt en zilveren sieraden

Twee zilveren sieraden uit de Vikingtijd en een bronzen Romeinse munt. Daaruit blijkt de vondst te bestaan, die amateurarcheoloog Martin van den Bosch uit Marum vorig jaar heeft gedaan in Jonkersvaart.
Provinciaal archeoloog Henny Groenendijk heeft de vondst onderzocht. De sieraden waren eigendom van een vrouw en zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt in een Scandinavisch atelier.

Muntschatten

De vondst van Van den Bosch is bijzonder. De voorwerpen zijn in de negende eeuw begraven in veengebied. Het latere Jonkersvaart was toen onderdeel van een uitgestrekt hoogveen, dat lag ingeklemd tussen zandruggen. In de negentiende eeuw zijn in dit gebied al muntschatten gevonden.

Niet alleen plunderen

Archeologisch onderzoek maakt de laatste tijd steeds duidelijker dat de Vikingen niet alleen naar het vaste land van Europa kwamen om te plunderen, maar dat ze ook vreedzame contacten onderhielden met de bewoners.

Presentatie

Donderdag worden de sieraden officieel gepresenteerd in het gemeentehuis van Marum. Van den Bosch, gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Jan Vos van Marum zullen daarbij aanwezig zijn.