Propeller van eerste Groninger vliegmachine te bewonderen

De propeller van de eerste Groninger vliegmachine, de Helpman 1, is zaterdag te bewonderen tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis.
De propeller is het laatste onderdeel dat is overgebleven van het toestel, dat in 1911 neerstortte tijdens een demonstratievlucht. Souvenirjagers gingen er met de brokstukken vandoor.

Bouwen in een biljartfabriek

De propeller is eigendom van Emile Koopmans uit Groningen. Zijn grootvader Emile de Schepper bouwde de Helpman 1 in de winter van 1911 in de biljartfabriek van zijn ouders. Hij deed dat samen met Hubert Hagens, een Belgische vliegtuigmonteur die na vliegdemonstraties in de stad Groningen was blijven hangen.

Verwoest

Aanvankelijk was de Helpman 1 een groot succes. Tussen Ubbena en Zeijen was een vliegveld aangelegd, waar proefvluchten en demonstraties werden gehouden. Deze vliegdemonstraties trokken duizenden bezoekers.
Maar in het najaar van 1911 ging het mis. Het toestel steeg op van het strand in Scheveningen en verongelukte door een rukwind boven Duindigt. De piloot liep een hersenschudding op en het toestel werd totaal verwoest. 'Dat was aanleiding voor mijn grootvader om ermee te stoppen, voordat er doden zouden vallen', aldus Koopmans.
De dag van de Groninger Geschiedenis wordt aanstaande zaterdag tussen 11.00 en 17.00 gehouden in de Groninger Archieven.