Stad rekent op miljoenenverlies Infoversum

De kans dat de gemeente Groningen een miljoenenlening aan het Infoversum nog terugkrijgt is 'buitengewoon klein'. Dat concludeert het stadsbestuur na uitgebreid onderzoek.
Het gaat om een lening ter grootte van 2,5 miljoen euro die halverwege 2012 werd verstrekt voor de bouw van het 3D-theater op het Ebbingekwartier.

Minder bezoekers

Een aantal weken geleden werd al bekend dat het Infoversum in zwaar weer verkeert. Tegenvallende bezoekcijfers zijn de belangrijkste oorzaak. Werd in het businessplan rekening gehouden met circa 260.000 bezoekers per jaar, in werkelijkheid blijft de teller steken op 55.000.

Luchtkasteel

'Feitelijk moet je concluderen dat het plan een luchtkasteel is', zegt wethouder Roeland van der Schaaf. 'Het businessplan had geen enkele goede grondslag. Voorgespiegelde bezoekers voor congressen zijn niet gekomen. En de programmering bleek niet aantrekkelijk genoeg.' 
Eind 2011 sloot de gemeente Groningen zich als laatste aan in een rij van investeerders. De Rabobank (5 miljoen euro), Target en bouwbedrijven (2,8 miljoen) zijn de andere geldschieters.

Wensdenken?

'We hadden de hoop dat het Infoversum een aanjager zou zijn voor het hele gebied. We zaten midden in de crisistijd. De bouw lag op zijn gat. Misschien was het wensdenken?', zo zegt de wethouder.
Tegelijkertijd wijst Van der Schaaf op de financiële toezeggingen van andere gerenommeerde partijen. 'Op papier zag het er goed uit. Iedereen was enthousiast. De les die we hieruit trekken, is dat we te allen tijde tegenmacht moeten organiseren.'

Geen extra steun

De vraag blijft hoe het verder moet met het Infoversum. Onlangs heeft het bestuur van het theater nog extra financiële steun gevraagd aan de gemeente, maar daar gaat het stadsbestuur niet op in.
'Dat zou onverantwoord zijn. We zouden er zeker nog eens een miljoen extra in moeten stoppen, terwijl er al veel gemeenschapsgeld in zit. Dat doen we dus niet', zegt Van der Schaaf. 

Openhouden

Speculeren op een eventueel faillissement van het Infoversum wil hij niet: 'Dat is niet aan mij. Ons belang is dat het theater open blijft. Alleen dan maken we kans om iets van ons geld terug te zien. Hoe klein die kans ook is.' 
Vanwege de problemen zijn in het bestuur van het Infoversum al meerdere wijzigingen doorgevoerd. Ook stelde het theater begin dit jaar een nieuwe commercieel manager aan. De gemeenteraad is eerder in vertrouwen geïnformeerd over de financiële problemen.