PvdA en PVV stellen Kamervragen over weigeren verzekering

De PvdA en PVV fracties in de Tweede Kamer eisen opheldering van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over verzekeringsmaatschappijen die geen rechtsbijstandsverzekering willen afsluiten voor inwoners van het aardbevingsgebied.
De partijen stellen Kamervragen hierover naar aanleiding van
hierover van RTV Noord.

Verzoek afgewezen

De omroep heeft als fictieve bewoner van zowel Loppersum als de stad Groningen een bijstandsverzekering aangevraagd bij de grote spelers op dit gebied: DAS, ARAG, Univé en de Rabobank (Interpolis). Bij alle verzekeringsmaatschappijen is het verzoek afgewezen, omdat er sprake is van 'een al lopend conflict'.

Rechten

Volgens de PvdA hebben ook inwoners van het bevingsgebied recht op een juridische verzekering. Zeker als het gaat om conflicten die niets te maken hebben met aardbevingen, zoals schade in het verkeer, arbeidsconflicten en medische conflicten.

Pyromaan

PVV-Kamerlid Reinette Klever verwoordde het onbegrip van haar partij als volgt: 'Als Groningers volgens de verzekeraars kennelijk in een brandend huis wonen dat niet verzekerd kan worden, is de overheid de pyromaan en moet zij met een oplossing komen'.

Overleg met Bond

De PvdA wil dat minister Van der Steur om tafel gaat met het Verbond van Verzekeraars om tot een oplossing te komen voor de mensen in het bevingsgebied.
Ook op provinciaal niveau willen partijen opheldering over de kwestie. De fracties van het CDA, Groninger Belang en de Partij voor de Dieren hebben Gedeputeerde Staten vragen gesteld.