Tegenwind N33: 'Provincie maakt slechtste keuze ooit in windparkdossier'

Het Groninger provinciebestuur heeft de slechtste keuze ooit gemaakt door het windparkdossier 'over de schutting te gooien' en de locatiekeuze aan minister Henk Kamp te laten. Dat zei Lies Zondag van actiegroep Tegenwind N33 woensdag in de commissievergadering van Provinciale Staten.
'Onbegrijpelijk hoe de provincie zich buitenspel heeft gezet', zei Zondag. 'Dit is falend beleid van het college van Gedeputeerde Staten.'

Complimenten

Na inspreker Zondag kreeg de SP als eerste partij het woord. Het contrast kon niet groter. Statenlid Jan Hein Mastenbroek begon met 'complimenten' aan Gedeputeerde Staten. 'U had de keuze tussen de kogel en de strop.'
Mastenbroek complimenteerde min of meer zichzelf. Hij legde het idee om geen keuze te maken in dit hoofdpijndossier tijdens een eerdere commissievergadering op tafel. Het provinciebestuur nam kort daarna het idee over om tegen Kamp te zeggen: Maakt u maar een keuze, wij voeren wel uit.

Inschattingsfout

'Weglopen voor uw verantwoordelijkheid als bestuurder. Een politieke inschattingsfout', zei PvdA-fractievoorzitter Eugenie Stolk.
Het Rijk had de provincie verzocht uit de zes voorgedragen locaties voor windmolens bij de N33 er eentje te kiezen. Het college wilde echter meer tijd om met gemeenten te overleggen, maar kreeg die tijd niet van Kamp. De coalitiepartijen spraken hun steun uit om het dossier 'over de schutting te gooien', zoals sommige oppositiepartijen zeiden.

Geen keuze

De VVD en Partij voor de Dieren wilden van verantwoordelijk gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) nog weten of ze de drie gemeenten Menterwolde, Veendam en Oldambt had betrokken bij het besluit om geen keuze te maken. Homan was wat cryptisch: 'Bij ons besluit hebben we alle input meegenomen'. Maar hoe de gemeenten hadden gereageerd op het besluit wilde ze niet zeggen.