Zeehondenopvang Eemsdelta wil zo snel mogelijk vergunning

© Flickr/pietplaat (Creative Commons)
De initiatiefnemers voor een tweede zeehondencrèche in onze provincie willen per direct een vergunning voor het opvangen van zeehonden bij Termunten.
Zeehondenopvang Eemsdelta vindt dat de crèche in Pieterburen wanbeleid voert en wil daarom zo snel mogelijk het heft in eigen handen nemen.
Eerder deze week zei de rechter dat de crèche in Pieterburen geen behandelcentrum, maar een 'kerkhof' voor zeehonden is. De rechter zei dat in de zaak tegen twee ex-medewerkers van Pieterburen.
De mannen, onder wie Enno Kruijer uit Spijk, hadden illegaal zeehonden opgevangen. Ze zijn echter niet vervolgd, omdat ze dit volgens de rechter deden om de dieren te redden.

Eerder geen vergunning

Kruijer is ook een van de initiatiefnemers van Zeehondenopvang Eemsdelta. Ook zeehondenmoeder Lenie 't Hart is bij de plannen betrokken. De initiatiefnemers kregen eerder geen vergunning van het Rijk, omdat het Groninger provinciebestuur een negatief advies gaf. Volgens gedeputeerde Staghouwer zijn twee zeehondencrèches op korte afstand van elkaar ongewenst.
Nu de rechter zich negatief heeft uitgesproken over Pieterburen, wil Zeehondenopvang Eemsdelta zo snel mogelijk een vergunning: 'Dan is er een veilige plaats voor iedere hulpbehoevende zeehond. Ook is het dan niet illegaal om een zeehond in nood niet naar Pieterburen te brengen.

'Gevaarlijke uitspraak'

De zeehondencrèche in Pieterburen zei dinsdag verbijsterd te zijn over de uitspraak van de rechter. Volgens Hans Klopstra van de Raad van Toezicht is het gevaarlijk dat iedereen nu zeehonden kan opvangen op een manier die hem of haar goeddunkt. Hij wil dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.
Lijst Stulp in de gemeente Delfzijl liet eerder deze week al weten dat een crèche in Termunten hard nodig is.