Burgemeester Hoekstra van Leek: 'Eén groep, maximaal veertien dagen'

Burgemeester Berend Hoekstra van Leek heeft nog geen telefoontje gehad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Maar die kans is vrij groot', aldus Hoekstra, die de Topsporthal woensdag aanwees als crisisopvang voor asielzoekers.
De hal is volgens de burgervader sowieso al crisisopvang bij noodsituaties. Een enorme stroom aan extra vluchtelingen, zoals in het Drentse Oranje, verwacht hij niet. 'We hebben niet de ruimte voor zulke aantallen als in Oranje worden ondergebracht en het gaat hier specifiek om de eerste opvang voor mensen die het land binnenkomen.'

'Geen mensen rondpompen'

'We vinden om humanitaire redenen dat we vluchtelingen niet op straat kunnen laten slapen.' Het 'rondpompen van mensen' van locatie naar locatie is volgens Hoekstra niet aan de orde.

Brief aan de gebruikers

De gebruikers van de Topsporthal zijn per brief ingelicht. Voor hen wordt een noodrooster van kracht als de opvang daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Enkele gebruikers wijken tijdelijk uit naar omliggende gemeenten, zoals Marum en Noordenveld. Het overgrote deel kan nog steeds terecht in de Leekster hal.

Dagbesteding

Hoekstra hoort om zich heen vooralsnog alleen geluiden van mensen en instellingen die willen helpen. 'De tennisclub bijvoorbeeld heeft aangeboden om overdag op zijn accommodatie dagbesteding aan te bieden voor de vluchtelingen als de opvang voor meer dan drie dagen is.'

Oldtimers

Mochten de eerste vluchtelingen daadwerkelijk maandag arriveren, dan is er nog wel werk aan de winkel. Tot en met zondag is de hal decor voor de Oldtimer & Classic-beurs.