Menterwolde onder toezicht wegens financiële malaise

Gemeente Menterwolde komt onder preventief toezicht van de provincie Groningen te staan. Dit vanwege het oplopende begrotingstekort van de gemeente.
Dat tekort is 1,3 miljoen in 2016 en zal oplopen tot 1,8 miljoen in 2018. Dat maakte de gemeente donderdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Niet prettig

Wethouder financiën Lian Veenstra: 'Verscherpt toezicht is nooit prettig. Maar als je tot de constatering komt dat je alleen met kunst-en vliegwerk tot een sluitende begroting komt dan moet je eerlijk zijn. Niemand is gebaat bij mooi weerverhalen als iedereen ziet dat het regent.'
Het vaststellen van de begroting gaat in overleg met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. De plannen zijn om Menterwolde in 2018 met deze gemeenten samen te laten gaan in het kader van de herindeling.

Redenen voor tekort

De gemeente geeft drie redenen voor het ontstane tekort: Er zijn geen meevallers meer, de politieke turbulentie van het afgelopen jaar en de bezuinigingen vanuit het Rijk.

Maatregelen

De gemeente wil het begrotingstekort beperken door komend jaar de OZB voor woningen met 3,8 procent te verhogen. Verder wordt er bezuinigd op openbare faciliteiten als zwembaden en sporthallen.
Er wordt in 2017 met 10 procent gekort op subsidies aan sportverenigingen. Ook wordt er gestopt met het geven van gratis zwemlessen.