Circus Renz International mag met olifanten door Nederland reizen

Advocaat Oscar Philips van advocatenkantoor Maas & Verhoog Advocaten uit Haren heeft er voor gezorgd dat circus Renz International voorlopig nog mag bljiven rondreizen met zijn drie olifanten. Dat kan tot 3 januari 2016.
Staatssecretaris Sharon Dijksma wilde niet alleen het optreden, maar ook het reizen met wilde dieren per direct verbieden. Maar het circus heeft zo gauw geen goede bestemming voor de olifanten. Het spande daarom een kort geding tegen aan tegen het besluit en kreeg afgelopen woensdag, althans voorlopig, gelijk.

Verbod

Sinds half september geldt een verbod voor circussen om bepaalde wilde zoogdieren te vervoeren en te laten optreden. Circus Renz International, niet te verwarren met het Circus Herman Renz waarvoor de belastingdienst maandag het faillissement aanvroeg, laat zijn drie olifanten daarom niet meer optreden. Maar de olifanten reizen het laatste deel van de tournee nog wel mee met het circus.

Ontheffing

Voor het vervoer van de olifanten had het circus een ontheffing gevraagd, maar die had de staatssecretaris van Economische Zaken geweigerd. Het circus spande daarop de spoedprocedure aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
In een reactie laat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken weten dat Circus Renz zijn olifanten van de rechter tot 3 januari mag vervoeren. Maar het verbod op het optreden met wilde dieren blijft gehandhaafd en ook mogen de dieren niet meer tentoongesteld worden. Na 3 januari is het vervoer van deze olifanten ook verboden, aldus Dijksma.